Siirry pääsisältöön

" Kukkasten lumoissa "


Kukkia, kukkia ja vielä kerran kukkia. Olipa elämys käydä vieraisilla Kauppapuutarha Sohlmannilla, Lohjalla. Mitä pidemmälle puutarhalla kuljin ja valokuvasin, sitä enemmän pökerryksiin taisin mennä. Silmän kantamattomiin ihania petunioita, pelargonioita, orvokkeja ja monia muita kesäkukkia huolellisesti ja siististi aseteltuina ryhmissä. Auringossa viihtyvät lajit oli laitettu omaan kasvihuoneeseensa , kuin myös miedommassa auringossa viihtyvät omaansa. Kaupan seinällä on selkeät ohjeet, missä mikin kukka viihtyy parhaiten. Hinnat ja hoito-ohjeet myös selkeästi esillä ja, jos vielä kaipaat apua kukan valintaan ja hoitoon liittyen, niin heti saat asiantuntevalta ja kohteliaalta henkilökunnalta neuvoja ja opastusta.

Kukkasia on vaikka kuinka paljon. Toivottavasti saan edes vähän raotettua puutarhan monimuotoista kukkavalikoimaa ja tunnelmaa. Minusta tuntuu, että sain " kukka-ähkyn" ja sain valtavasti energiaa käynnistäni puutarhalla. Olikohan tämä sitä " kukkaterapiaa " ?

Mietinkin ääneen, että: " teillä on ihana työpaikka täällä ", mutta  mmärrettävästi, että tämä työ on varmasti raskasta. Kukkalaatikot painavat paljon ja jatkuva siirtely ja nostelu kuormittavat painollaan tuki- ja liikuntaelimiä. Puutarhan vanhempi rouva naurahtikin, että : " Täällä saa kuntosalikäynnin palkan lisäksi ".





näkymä kasvihuoneelta


Opin, että laadukas multa, oikeanlainen kastelu  ja lannoitus ovat tärkeimmät seikat kukkien kasvatuksessa. Tällä puutarhalla kesäkukkia kasvatetaan sekä siemenistä, että pienistä taimista. Laatu on näin taattu. Nämä kukat on kasvatettu huolella ja vuosien kokemuksella. Kauppapuutarha Sohlman  on toiminut jo vuodesta 1954 perheyrityksenä , eli kolmannessa polvessa on tätä työtä kotiemme iloksi tehty.
Yksi tärkeistä asioista on myös hyvä asiakaspalvelu ja sitä täällä kyllä saa. Kannatan jatkossakin kotimaista ja paikallista yrittäjää.






Huomasin, että puutarhalla on tarjolla myös erilaisia ruukkuja ja lahjatavaroita ja muita pieniä esineitä, mitkä sopivat erilaisiin kukka-asetelmiin tai leikkokukkakimppuihin.




koriste-esineitä ja koreja käytetään kukka-asetelmissa.








mahtavat amppelit








Kukkia on aseteltu kauniisti sekä sisälle , että ulos. Kivat asetelmat houkuttelevat myös kotipuutarhuria kokeilemaan erilaisia kukkaryhmiä parvekkeille ja terasseille.

Jos omat ideat loppuvat, niin puutarhan väki loihtii käden käänteessä kauniit kukka-asetelmat tai leikkokukkakimput viemisiksi ja kylkeen voi sujauttaa vaikkapa pienen koriste-esineen.



rouheat mini kastelukannut koristeeksi kukan kylkeen




kukkia valurauta-ammeessa



Vanhoja esineitä oli kivasti käytetty kukkaruukkuina, kuten ulkona tönöttävä vanha valurautainen amme ja penkki. Vanha kaappi oli myös löytänyt paikkansa puutarhalta. Kaapin kätköistä löytyi aarteita, vanhat paljon käytössä olleet pikku-lapsen kengät. Luulen, että tässä työpaikassa on hyvä henki ja työntekijät viihtyvät askareissaan.



vanha amme kukkien ruukkuna




kaunis kaappi loi viihtyisän tunnelman puutarhalle




näillä kengillä on tepasteltu jo pienestä pitäen puutarhalla




rosoista seinää vasten kukat näyttävät todella kauniilta



orvokit kurkkivat somasti puusermin takaa




lumoavan kauniita kukkasia


mitäpä olisi kesä ilman orvokkeja



näkymä kasvihuoneelta


Puutarha on avoinna ympäri vuoden ja kesäisin Sohlmannin väen tavoittaa myös Lohjan torilta, ainakin lauantaisin.






voi tätä runsautta








kohta pyörryn, kaikki kukat ovat kauniita



lasipurkkeja







koreja kukkasia varten









suloinen nuppu




muhkea viinirypäle reunustaa kasvihuoneen reunaa




kasvihuoneelta




kauniita ruukkuja








enkeleitäkin löytyy

















Juttelimme  vanhemman rouvan kanssa niitä näitä ja ajattelen, että hän on kyllä tämän puutarhan sielu ja on ihanaa, että hän vielä jaksaa touhuta auttelemassa nuorempaa väkeä.


Kiitos Kauppapuutarha Sohlman, että loihditte puutarhaelämyksiä meille kotipuutarhureille.





hauska asetelma ulkona





Mahtavia amppeleita ja kukkarykelmiä, runsauden sarvia tai herkkiä pienilehtisiä luomuksia. Valinnan varaa on ja jos ei täältä löydä kotiin tai lahjoiksi viemisiä, niin ei sitten mistään.

Tulen tänne kyllä uudestaankin ja suosittelen lämmöllä tätä muillekin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Virkattu apulainen

Aurinkoisena päivänä pitäisi tietysti sännätä ulos hiihtelemään tai samoilemaan koiran kanssa metsään. Juu, näin muut tekevät. Minäpä säntäsin lankapussille haromaan sopivan väristä puuvillalankaa ja aloin virkata kettua. Onneksi löytyi oranssia, sillä sain pyynnön virkata tutulleni kameraan koristeeksi lapsikuvauksia varten ketunpään tai jonkun muun koristeen. Kettuhan se tulla tupsahti koukulta. Tästä tuli vähän litteä ja soikea, kun ajattelin ettei se saisi olla kuvaajan tielläkään, mutta tarpeeksi iso, että lapsi sen näkisi. Eikä ihan oikean ketun näköinen tullut, mutta ehkäpä se toimii paremmin, kun voi arvailla, että mikä se siinä kameran objektiivissa keikkuu...Hauska oli tämä pieni projekti. Tietenkin kissa Kehrääväinen aina tarkkana kuin porkkana seuraamassa lankoja ja eukkonsa puuhia. Vihreä villahuivin poimuista nosti päätään viekas ja pieni kettu...huuuu.....Toivottavasti tästä on hupia lapsikuvauksissa.

" virkattu pitsisukka"

sukan aloitus Lunta, rakeita ja vettä on tullut siihen malliin pitkin päivää, että päätin suosiolla pysyä hetken aikaa pirtissä ja aloittaa sukan virkkaamisen. Näin Novitan sukkalehdessä mallin, sen nimi on " päiväunia". En ole paljoakaan neulonut sukkia, joten virkkaaminen sopii oikein hyvin minulle. Sukka aloitetaan virkkaamalla kärjestä ylöspäin ja kantapää tehdään viimeisenä. Valitsin vaalean langan ja ohjeessa suositeltiin Novitan Nalle-lankaa, joten sitä ostin. valpas apulainen Pieni karvainen apulaiseni seuraili valppaana tekemisiäni ja kurkisteli välillä ikkunastakin. Jouduin aluksi purkamaan alun, koska virkkasin ohjeen mukaisella koukulla, mutta vaihdoinkin sen numeroa pienempään, sillä käsialani on löysä jo muutenkin, niin liian isohan tuosta sukasta olisi tullut. Ei se mitään, se purkaminen siis, onhan tässä aikaa. Näkyyhän tuota lunta tulevan vieläkin, joten jatkan virkkaamista. kantapään kohta sukassa En olekaan aikaisemmin t

" House of Lola - kotikutsuilla "

Ajelen ystäväni kanssa kiemurtelevaa pikkutietä kohti naapuri kylää. Puhelemme viimeisimmät kuulumiset ja löydämme tällä kertaa eksymättä perille. Talon emäntä ottaa avosylin vastaan ja iloinen nauru raikaa jo eteisessä ja valloitamme sohvan nurkan ja esittely voi alkaa.   Nyt on oiva tilaisuus hankkia edullisesti huippulaadukkaita ja kauniita vaatteita kesän menoihin. Kotimyyntikut on hyvä syy kutsua kavereita kylään ja pitää hauskaa samalla, kun vaatteita hypistellään ja sovitellaan. Kilvan kehumme toisiamme ja innostun itsekin taas sovittelemaan, vaikka ei minun pitänyt mitään tällä kertaa tilata. Niin siinä vain aina käy, että muutama luomus tulee hankittua...niin nytkin, mutta saimmehan tänään alennusta...on super-sunnuntai ja voi löytää hyvinkin edullisesti laadukasta kaapin täytteeksi..tarkoitan tietysti ylleen..... rekin luona hypistelyä Pidän näistä vaatteista, koska ne ovat laadukkaita ja niissä on kivoja yksityiskohtia. Nämä ovat suunniteltu aikuisille naisille