Siirry pääsisältöön

Vanhan Porvoon lumoissa




Porvoo on maalauksellisen kaunis ja viehättävä kaupunki ja varsinkin se Vanha Porvoo.. Heti sillalle tullessa näkymä avautuu kauniisiin puutaloihin ja kaivelen  kameran laukusta. Huomioni kiinnittyy  ikkunoihin, vaihteleviin väreihin ja kattoihin. Täällä ei ole arkkitehti onneksi saanut päättää talojen värisävyjä eikä talojen mallia. Ei ole yksitoikkoisen tasaisia kattoja vaan vaihtelevia muotoja ja värejä.

Mennyttä aika ei saa takaisin, mutta sen voi täältä vielä aistia. Tänne pitäisikin päästä joskus aamuvarhaisella, ennen kuin yksikään turisti olisi liikkeellä...saisi rauhassa kuvailla.









Näkymä sillalta kirkolle päin. Kirkko erottuu komeasti ja sitä kohti siis jatkan matkaa.




Kai jo kansallismaisemaksi tunnustettu näkymä, ranta-aitat. Penkereellä on kiva istuksia ja ottaa aurinkoa tai vaikkapa nauttia eväät.








Yrittäjät ovat panostaneet pieniin, mutta niin tärkeisiin yksityiskohtiin. Portin pielissä, ikkunoissa, ovien suulla on monenlaisia koristeita, mitkä houkuttelevat kurkistamaan peremmälle.






Tunnelma on varsin kansainvälinen. Nurkan takaa pölähtää joukko Kiinalaisia turisteja kameroineen. Aukiolla on mukava tunnelma. Kojuja, joissa myynnissä vaatteita, taideteoksia, antiikkia ja humpuukkia. Minäkin sorruin ostamaan kesämekon.Seurasin huvittuneena vierestä kaupankäyntiä. Joukko turisteja ostamassa kesähattuja. Saatiinhan siinä lopulta yhteisymmärrys ostajan ja myyjättären välillä. Meillä Suomessa ei niin vain tingitä hinnoista  :).







Kauniita yksityiskohtia putkahteli joka suunnalta vastaan ja en voinut olla kuvaamatta. Mietin, että miltä talojen asukkaista mahtaa tuntua, että heidän pihoilleen kurkistellaan ja peräti ikkunoitakin ihmetellään. Asutaan kuin akvaariossa...ehkä siihen on vain totuttava. Olisi todella houkuttelevaa omistaa täältä oma mökki.







Ihania pieniä putiikkeja ja hurmaavia asetelmia. Herkullisia kakkuja, suklaata, jäätelöä. Kaikkea on tarjolla. Minulla on jo ähky pelkästä ajatuksesta.








Vanhoissa ovissa on mielenkiintoisia saranoita ja lukkoja.






Viehkeät kyltit kauppojen ovien yläpuolella kiinnostavat minua. Olenhan itsekin niitä maalannut joitakin vuosia sitten. Jos minulla olisi puoti, niin ottaisin täältä mallia. Houkuttelevan näköistä pitää saada aikaiseksi...pistää miettimään.








Kyltit kertovat kaupan luonteesta ja houkuttelevat astumaan peremmälle kaupan tekoon.






Vanhaa sisäpihaa. Tuskinpa ennen vanhaan osasivat ihmiset arvata, että heidän pihoissaan kiertelevät turistit kuvia räpsien ja ihastellen mennyttä aikaa.







Näkymä vanhasta pihasta.





Hauska taideteos näkyvällä paikalla.








Keittiötarvikkeita myyvällä liikkeellä on mainio kyltti- jätti vispilä.





Nälkä yllättää kesken kaiken ja kävimme tässä paikassa nauttimassa lounasta.







Aika jytäkkä oli puukko keskellä burgeria, mutta olikin kyllä oiva väline. Sillä olikin helppo palasia leikellä :).






Kekseliäs ja veikeä somistus ruokapaikan edustalla. Halkopino ja portaat, mitkä eivät johda mihinkään.







Talviseen aikaan voi olla hankala näitä mukulakivikatuja astella. Täytynee palata joulun aikaan takaisin. Voin vain kuvitella, kuinka kauniisti jouluvalot on täällä laitettu.







Olisihan täällä näitä ravintoloita ollut mistä valita. Voi sitten ensi kerralla käydä taas jossain muualla lounaalla.






Aika tiiviisti on töllit rakennettu. Siinä pitää sovussa osata naapureiden kanssa asustaa.






Porvoolaiset ovat kiitettävästi laitelleet kukkasia ja koristeita kotiensa ikkunoille , mutta ei tässäkään ole överiksi menty. Ajan henkeen ja ihan riittävästi silti.

















Silmiini osui hassu pöllö portin päällä.






Tällä kadulla ei tainnut olla talvikunnossa pitoa luvattuna...olikin kyllä ihan luonnon kalliota ja varmasti jäinen ja vaarallinen katu sitten talvella...








Söpöjä koristeita ikkunoissa. En kyllä ihan joka ikkunaan uskaltanut kurkistella, mutta tämä oli niin helposti katseltavissa, että uskaltauduin kuvaamaan...






Hurmaavan keltaisia ruusuja aidalla ja aivan ihana tuoksu.












Paljon jäi vielä katselematta ja onkin sitten kiva tulla taas uudestaan käymään. Seuraavan kerran voisi olla yötäkin  niin näkisi iltatunnelmiakin. Kiva oli pyörähtää päiväseltäänkin.

Kommentit

  1. Vanha Porvoo on niin kaunis! Juuri tänään kävin siellä. Melko pikaisesti tosin ohikulkumatkalla vain kahvilla, koska kaikki liikkeet olivat jo sulkeutuneet.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Virkattu apulainen

Aurinkoisena päivänä pitäisi tietysti sännätä ulos hiihtelemään tai samoilemaan koiran kanssa metsään. Juu, näin muut tekevät. Minäpä säntäsin lankapussille haromaan sopivan väristä puuvillalankaa ja aloin virkata kettua. Onneksi löytyi oranssia, sillä sain pyynnön virkata tutulleni kameraan koristeeksi lapsikuvauksia varten ketunpään tai jonkun muun koristeen. Kettuhan se tulla tupsahti koukulta. Tästä tuli vähän litteä ja soikea, kun ajattelin ettei se saisi olla kuvaajan tielläkään, mutta tarpeeksi iso, että lapsi sen näkisi. Eikä ihan oikean ketun näköinen tullut, mutta ehkäpä se toimii paremmin, kun voi arvailla, että mikä se siinä kameran objektiivissa keikkuu...Hauska oli tämä pieni projekti. Tietenkin kissa Kehrääväinen aina tarkkana kuin porkkana seuraamassa lankoja ja eukkonsa puuhia. Vihreä villahuivin poimuista nosti päätään viekas ja pieni kettu...huuuu.....Toivottavasti tästä on hupia lapsikuvauksissa.

" virkattu pitsisukka"

sukan aloitus Lunta, rakeita ja vettä on tullut siihen malliin pitkin päivää, että päätin suosiolla pysyä hetken aikaa pirtissä ja aloittaa sukan virkkaamisen. Näin Novitan sukkalehdessä mallin, sen nimi on " päiväunia". En ole paljoakaan neulonut sukkia, joten virkkaaminen sopii oikein hyvin minulle. Sukka aloitetaan virkkaamalla kärjestä ylöspäin ja kantapää tehdään viimeisenä. Valitsin vaalean langan ja ohjeessa suositeltiin Novitan Nalle-lankaa, joten sitä ostin. valpas apulainen Pieni karvainen apulaiseni seuraili valppaana tekemisiäni ja kurkisteli välillä ikkunastakin. Jouduin aluksi purkamaan alun, koska virkkasin ohjeen mukaisella koukulla, mutta vaihdoinkin sen numeroa pienempään, sillä käsialani on löysä jo muutenkin, niin liian isohan tuosta sukasta olisi tullut. Ei se mitään, se purkaminen siis, onhan tässä aikaa. Näkyyhän tuota lunta tulevan vieläkin, joten jatkan virkkaamista. kantapään kohta sukassa En olekaan aikaisemmin t

" House of Lola - kotikutsuilla "

Ajelen ystäväni kanssa kiemurtelevaa pikkutietä kohti naapuri kylää. Puhelemme viimeisimmät kuulumiset ja löydämme tällä kertaa eksymättä perille. Talon emäntä ottaa avosylin vastaan ja iloinen nauru raikaa jo eteisessä ja valloitamme sohvan nurkan ja esittely voi alkaa.   Nyt on oiva tilaisuus hankkia edullisesti huippulaadukkaita ja kauniita vaatteita kesän menoihin. Kotimyyntikut on hyvä syy kutsua kavereita kylään ja pitää hauskaa samalla, kun vaatteita hypistellään ja sovitellaan. Kilvan kehumme toisiamme ja innostun itsekin taas sovittelemaan, vaikka ei minun pitänyt mitään tällä kertaa tilata. Niin siinä vain aina käy, että muutama luomus tulee hankittua...niin nytkin, mutta saimmehan tänään alennusta...on super-sunnuntai ja voi löytää hyvinkin edullisesti laadukasta kaapin täytteeksi..tarkoitan tietysti ylleen..... rekin luona hypistelyä Pidän näistä vaatteista, koska ne ovat laadukkaita ja niissä on kivoja yksityiskohtia. Nämä ovat suunniteltu aikuisille naisille