Siirry pääsisältöön

Kalan perkausta


Isäni on innokas kalastaja. Pienenä osasin myös minä kalaoja narrata ja  siivota.. Talvella mietinkin, että kesällä kyllä elvytän tämän vanhan taidon ja äskettäin sainkin perata kaloja isäni opastuksella.

Sitten eräänä iltana isä tuli innoissaan sisälle ja huuteli ovelta, että : " Nyt tuli ahvenia ".
Katiskaan tuli 60 ahventa. Eiköhän siinä vähäksi aikaa riitä raaputtamista. Puukko mukkaan ja mars rantaan itikansyötiksi.


rannassa kaloja perkaamassa


Siellähän se isä jo istua nökötti vanhalla kalanperkauspaikallaan. Kädet kävivät tottuneesti hommiin ja muistelin, että miten sitä aloitettiinkaan?

Ahvenet ovat liukkaita ja aloittaminen on minulla hidasta, mutta kyllä minä rupesin raaputtamaan puukolla ahvenen kylkeä suomuista puhtaaksi. Sitten pää ja kidukset pois ja maha auki ja suolet pihalle. Kalasaksilla leikkasin evät ja pyrstön pois ja vedessä huljautus ja se oli siinä . Tai jotenkin sinnepäin....

Isällä tuo homma näyttää sujuvan paljon nopeammin kuin minulla ja siskollakin, mutta ei se mitään, pääasia, että kalan perkaus muistui mieleen.






Vanha kalamies perkaushommissa. Joskus paikalle voi tulla möngertää kuulemma siili, maistelemaan perkeitä. Isä onkin saanut siilin luokseen monta kertaa. Siinä kun rauhassa istuksii niin ujo siilikin uskaltaa tulla lähemmäksi.

nopsaan käypi sormet ja puukko


Aapo-koira




Meillä oli innokas kalakaverikin matkassa, nimittäin koirani Aapo ja keräsimmekin kalanperkeet talteen pois maasta, sillä Aapo on ahkera maassa kierijä...ja en todellakaan halunnut, että yöllä vierelläni makoilee kalalta löyhkäävä otus...ja sen verran ahnekin tuo koiruli on, että olisi voinut käydä niitä perkeitä vaikka ahmimassa...


ahvenia perattavaksi



ihan hyvä alku, vielä riittää kaloja perattavaksi



karvainen kaverikin seurasi puuhia tarkasti
Karvainen kaveri, Aapo on 7-vuotias tiibetinspanieli ja ollut meillä kohta kaksi vuotta. Kulkee perässä maalla ihan minne tahansa eikä lähde karkuteille. Enimmäkseen makoilee ja seurailee, mitä nuo ihmisotukset puuhailevat ja välillä innostuu leikkimään ja riehumaan. Hauska veijari tuo Aapo.


" mahtaisiko maistua hyvälle "...tuumii ehkä Aapo



isot ahvenet ja pienet ahvenet

Olin pienenä toivonut ruuaksi " tervattua ahventa " eli savustettuja ahvenia. Isäni savustaa kaloja " tsernopiilissä " eli tiilistä muuratussa grillissä ja savustuspöntössä. Nimensä tuo grilli sai surullisen ydinvoimala-onnettomuuden mukaan...jos mieleen muistuu moinen tapaus naapurimaasta.


kalat kypsyvät hiljalleen savustuspöntössä
Kalan savustus on oma taiteenlajinsa. Pönttöön vuollaan lastuja ja annetaan muhia aikansa....tarkemmat ohjeet saa isältä... :D


savustettua ahventa

Siinä niitä sitten olisi, " tervattuja ahvenia " ja kyllä maistuikin hyvältä. Pienemmistä ahvenista isä teki kalapataa uunissa. Kalapata on kalakukon tapainen ruoka sillä erolla, että kalat laitetaan pataan ja päälle tulee ruistaikinasta tehty kuori kanneksi ja se on taivaalllisen hyvää.







Pikku-saaren kupeella on isällä katiskat ja sieltä niitä ahvenia saatiin. Tuolle isolle kivelle menimme kesäisin usein sisareni kanssa ongelle. Tämä kuva on ns. " sielun maisema ", ainakin minulle.


Toteutunut haave taas, kalanperkaus elvytetty. Kiitos isä ja sisko ja Aapo :D.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Virkattu apulainen

Aurinkoisena päivänä pitäisi tietysti sännätä ulos hiihtelemään tai samoilemaan koiran kanssa metsään. Juu, näin muut tekevät. Minäpä säntäsin lankapussille haromaan sopivan väristä puuvillalankaa ja aloin virkata kettua. Onneksi löytyi oranssia, sillä sain pyynnön virkata tutulleni kameraan koristeeksi lapsikuvauksia varten ketunpään tai jonkun muun koristeen. Kettuhan se tulla tupsahti koukulta. Tästä tuli vähän litteä ja soikea, kun ajattelin ettei se saisi olla kuvaajan tielläkään, mutta tarpeeksi iso, että lapsi sen näkisi. Eikä ihan oikean ketun näköinen tullut, mutta ehkäpä se toimii paremmin, kun voi arvailla, että mikä se siinä kameran objektiivissa keikkuu...Hauska oli tämä pieni projekti. Tietenkin kissa Kehrääväinen aina tarkkana kuin porkkana seuraamassa lankoja ja eukkonsa puuhia. Vihreä villahuivin poimuista nosti päätään viekas ja pieni kettu...huuuu.....Toivottavasti tästä on hupia lapsikuvauksissa.

" virkattu pitsisukka"

sukan aloitus Lunta, rakeita ja vettä on tullut siihen malliin pitkin päivää, että päätin suosiolla pysyä hetken aikaa pirtissä ja aloittaa sukan virkkaamisen. Näin Novitan sukkalehdessä mallin, sen nimi on " päiväunia". En ole paljoakaan neulonut sukkia, joten virkkaaminen sopii oikein hyvin minulle. Sukka aloitetaan virkkaamalla kärjestä ylöspäin ja kantapää tehdään viimeisenä. Valitsin vaalean langan ja ohjeessa suositeltiin Novitan Nalle-lankaa, joten sitä ostin. valpas apulainen Pieni karvainen apulaiseni seuraili valppaana tekemisiäni ja kurkisteli välillä ikkunastakin. Jouduin aluksi purkamaan alun, koska virkkasin ohjeen mukaisella koukulla, mutta vaihdoinkin sen numeroa pienempään, sillä käsialani on löysä jo muutenkin, niin liian isohan tuosta sukasta olisi tullut. Ei se mitään, se purkaminen siis, onhan tässä aikaa. Näkyyhän tuota lunta tulevan vieläkin, joten jatkan virkkaamista. kantapään kohta sukassa En olekaan aikaisemmin t

" House of Lola - kotikutsuilla "

Ajelen ystäväni kanssa kiemurtelevaa pikkutietä kohti naapuri kylää. Puhelemme viimeisimmät kuulumiset ja löydämme tällä kertaa eksymättä perille. Talon emäntä ottaa avosylin vastaan ja iloinen nauru raikaa jo eteisessä ja valloitamme sohvan nurkan ja esittely voi alkaa.   Nyt on oiva tilaisuus hankkia edullisesti huippulaadukkaita ja kauniita vaatteita kesän menoihin. Kotimyyntikut on hyvä syy kutsua kavereita kylään ja pitää hauskaa samalla, kun vaatteita hypistellään ja sovitellaan. Kilvan kehumme toisiamme ja innostun itsekin taas sovittelemaan, vaikka ei minun pitänyt mitään tällä kertaa tilata. Niin siinä vain aina käy, että muutama luomus tulee hankittua...niin nytkin, mutta saimmehan tänään alennusta...on super-sunnuntai ja voi löytää hyvinkin edullisesti laadukasta kaapin täytteeksi..tarkoitan tietysti ylleen..... rekin luona hypistelyä Pidän näistä vaatteista, koska ne ovat laadukkaita ja niissä on kivoja yksityiskohtia. Nämä ovat suunniteltu aikuisille naisille